Muziek met het Jonge Kind Muziek met het Jonge Kind

Muziek met het Jonge Kind

We willen bekendheid geven aan het belang van muziekeducatie voor het jonge kind (0-6 jaar)
en ouders en kinderen kennis laten maken met muziek.

Okido

Hier is dan de eerste Muzido! Muzido staat voor MUZIek DOe je samen. Dat is niet alleen heel leuk, maar ook leerzaam en goed voor de ontwikkeling van je kind. Onderaan de pagina kan je Muzido Okido beluisteren en het speelboek downloaden.

Okido

Okido is een vrolijk liedje met veel leuke afwisselingsmogelijkheden. Of het nu gaat over stokjes, lepels, rammelaars, je kunt naar hartelust variëren.

Spelactiviteit met stokjes

Je zingt het liedje terwijl je de stokjes (ritmestokjes, zelfgemaakt stokje, pollepels of Chinese eetstokjes) uitdeelt, voor ieder kind twee. Laat de kinderen experimenteren met verschillende klanken: stokjes tegen elkaar, op de grond, op de neuzen van je schoenen, tikken op een paraplu, bal, beker, bord, trommels. Zo ontdekken ze verschillende klanken die ze kunnen maken met dezelfde stokjes en oefenen ze hun motoriek.

Stokjes kunnen ook rollen en dat maakt op vloeren zonder tapijt een mooi geluid. Pas de tekst aan en zing: “rollen
zus, rollen zo: Okido!” Het heen en weer rollen van de stokjes kan zelfs rustgevend werken.

Aan het eind van het liedje kan je, door met een duidelijk gebaar de stokjes in de lucht te houden, laten zien dat
er gestopt moet worden. Deze afwisseling tussen tikken wanneer het liedje gezongen wordt en daarna stoppen
zorgt voor concentratie bij de kinderen. Ze leren “vooruit denken” en zullen soms zelfs al eerder stoppen dan
nodig is omdat ze “op tijd willen zijn”. Een goede denk- en concentratieoefening. 

Ook werk je aan vorm: de afwisseling tussen wel en geen muziek. Even stoppen zorgt voor stiltes tussendoor. Het geeft de ruimte om in rust een nieuwe variatie aan te bieden. De tegenstelling wel/geen muziek is haalbaar voor elke leeftijd. Het werken met stokjes is het meest geschikt voor peuters en kleuters.

Downloads 
Download de pdf voor meer activiteiten voor baby's, dreumesen, peuters en kleuters. Wil je naar het liedje luisteren? Klik dan op de MP3's hieronder. De linker MP3 is instrumentaal en de rechter met zang. Wil je MP3's downloaden? Ga op de MP3 staan, klik met je rechtermuisknop en kies voor 'opslaan als'.

<< Terug naar Muzido