Muziek met het Jonge Kind Muziek met het Jonge Kind

Muziek met het Jonge Kind

We willen bekendheid geven aan het belang van muziekeducatie voor het jonge kind (0-6 jaar)
en ouders en kinderen kennis laten maken met muziek.

Muziekidee: verrassing voor een vriendje

Regelmatig zal op deze plek een tip worden gegeven om muzikaal aan de slag te gaan, variërend van een mooi stukje muziek of een liedje tot een muzikaal spelletje. Kortom een tip om samen muziek te maken. Soms vergezeld van een knutseltip zoals het maken van een muziekinstrument. Kortom, een muziekidee om thuis of op de kinderopvang samen plezier te hebben.

Al vanaf 2013 wordt er regelmatig een Muziekidee gemaakt. Vrienden van de Stichting MoS kunnen oudere items aanvragen via info@muziekmethetjongekind.nl

Verrassing voor een vriendje.

Op 4 oktober begint de Kinderboekenweek. Dit jaar gaat het over vriendjes met het  thema 'Kom erbij!' Dit muziekidee sluit daarbij aan. Het is geschreven bij het gratis digitale liedjesprentenboek 'Verrassing voor een vriendje!'. 

Er zit muziek in een prentenboek

Joris heeft een cadeau. Het is een verrassing voor een vriendje. Beer, Olifant, Konijn, Muis en Aap willen graag dat vriendje zijn, want ze denken aan de vorm van het pak een cadeau te zien dat goed bij hen past. Uiteindelijk is het een verrassing voor alle vriendjes: ze kunnen er met z'n allen mee spelen. 

Voorbereiding

- Download het prentenboek en/of de losse vertelplaten van www.gehrelsonline.nl

 -Luister het liedje onderaan deze pagina (ook in karaoke versie).

- Verzamel eventueel bovengenoemde knuffels en laat die meespelen in het verhaal.

- Versier eventueel een bus of ton met gouden sterren, stop er ritmestokjes in en doe er feestelijk cadeaupapier omheen.   

 - Aan het eind van het boek spelen alle vriendjes met de ritmestokjes uit het cadeau. Zijn er geen ritmestokjes in het KDV, zaag ze dan van rondhout uit de  bouwmarkt (Ø 7mm, lengte 27 cm)  en schuur de uiteinden. Zo heb je voor een kleine prijs veelzijdig (muziek) materiaal. Plak om elk stokje eventueel een randje tape in verschillende (primaire) kleuren.

In de groep

- Lees het verhaal voor en laat de uitgeprinte en gebundelde prenten zien of maak gebruik van een computer, tablet of digibord.

- In het boek staat bij ieder volgend dier een rijmende tekst, Zeg die samen met de peuters op of zing het als liedje met bijgevoegd geluidsfragment.  

- Het versje/liedje heeft 5 tekstvariaties, waarin de dieren op hun eigen manier bewegen: Joris en beer stappen, olifant stampt, konijn hipt, muis trippelt en aap slingert. Kunnen de knuffels en peuters die verschillende bewegingen ook laten zien? Tijdens het voorlezen kan dat (staand) op de plaats en later vrij in de ruimte.   

- Omdat er steeds een dier bij komt, kun je (leren) tellen van 1 tot 5. 

- Achterin het boek staan nog meer passende liedjes bij het verhaal. Leuk om ook die aan te leren en te gebruiken als je het boek vaker voorleest. 

Dit muziekidee is gemaakt door Tineke Vlaming, mede-auteur en illustrator van 'Voor alles een liedje'.

Het wordt mede mogelijk gemaakt door Gehrels Muziekeducatie.