Muziek met het Jonge Kind Muziek met het Jonge Kind

Muziek met het Jonge Kind

We willen bekendheid geven aan het belang van muziekeducatie voor het jonge kind (0-6 jaar)
en ouders en kinderen kennis laten maken met muziek.

FAQ

We proberen op deze website zoveel mogelijk goede en duidelijke informatie te geven. Uiteraard kan het voorkomen dat je nog vragen hebt. Kijk eens of jouw vraag in de FAQ lijst hieronder staat. Zo niet? Neem dan gerust contact met ons op! Voor Muziek op Schootdocenten staan specifieke vragen onder aan.

Blijven kinderen wel op schoot zitten tijdens een les Muziek op Schoot?
Nee, maar dat is ook helemaal niet de bedoeling. Muziek op Schoot verwijst naar de relatie tussen ouder en kind. Natuurlijk zijn er leuke schootspelletjes, maar als je samen muziek maakt, wordt er gedanst, gespeeld op instrumenten, lekker in de maat gestapt en met blokken gebouwd. De ‘schootmomenten’ zijn rustige luister- en knuffelmomenten, waarbij goed gekeken wordt of de kinderen dit wel willen. Bij de hele jonge kinderen (baby’s vanaf 4 maanden) zal er meer tijd op schoot worden doorgebracht. Naarmate ze beweeglijker worden, krijgen ze meer de ruimte.

Ik kan zelf geen muziekinstrument bespelen/niet noten lezen/niet zingen. 
Kan ik dan wel meedoen met mijn kind?

Ja, het belangrijkste is dat je samen met je kind plezier hebt. Je kind wil een ouder die voor hem/haar zingt en heeft geen oordeel over mooi/lelijk/goed/fout/vals. Onze ervaring is dat ouders vaak muzikaler zijn dan ze zelf denken. Je geeft op deze manier je kind wel de mogelijkheid zich op jonge leeftijd muzikaal te ontwikkelen. In de cursussen wordt veel gezongen. Dit gebeurt op een actieve manier en liedjes worden veel herhaald. Op deze manier is noten lezen niet nodig, je leert ze op dezelfde manier als je kind: al doende, spelenderwijs.

Hoe weet ik of er een Sing-in of Klein Duimpjeconcert bij mij in de buurt georganiseerd wordt?
Ga naar de activiteitenkalender en kijk of er iets bij jou in de buurt is. Staat er niets? Ga naar de Muziek op Schootdocent in de buurt of verwijs een orkest in je omgeving naar onze website. Dat brengt ze vast op een idee om ook een Klein Duimpjeconcert te organiseren.

Hoe kan ik me opgeven voor een Muziek op Schootcursus?
Kijk op onze website bij ouders en klik op bij jou in de buurt. Je vindt daar informatie over en adressen van de Muziek op Schootcursussen. Via die adressen kun je je opgeven voor de cursussen. Staat je eigen woonplaats er niet bij informeer dan in je eigen omgeving bij de muziekschool, het centrum voor de kunsten of het buurthuis. Levert dit nog niets op, vraag dan via ons contactformulier naar een Muziek op Schootdocent in je buurt.

Waar worden Muziek op Schootcursussen gegeven?
Er zijn ongeveer 200 Muziek op Schootdocenten actief in Nederland. Deze hebben de post-HBO opleiding “Docent Muziek op Schoot” gevolgd, waarin ze getraind worden in hun muzikale en pedagogische vaardigheden, en specialisten worden op het terrein van muziekeducatie met jonge kinderen.  De cursussen die staan vermeld op onze website in de rubriek bij jou in de buurt worden gegeven door bevoegde Muziek op Schootdocenten. Bij twijfel: stel een vraag via het contactformulier, want alle bevoegde Muziek op Schootdocenten staan bij ons geregistreerd.

Waar koop je veilige en geschikte muziekinstrumenten voor jonge kinderen?
Via LL Kindermuziekwinkel.nl kun je kiezen uit allerlei prachtige muziekinstrumenten voor kinderen vanaf 0 jaar. Onder het kopje “Muziek op Schoot” vind je materiaal waarvan de fabrikant garandeert dat het veilig is voor jonge kinderen, tenzij anders vermeld. Voor kinderdagverblijven zijn hier ook voordelige grootverpakkingen te krijgen, zoals de populaire schudeieren en dansdoekjes.

Is een Sing-in of Klein Duimpjeconcert ook geschikt voor jonge baby’s?
Ja, je kunt er heen met alle kinderen tussen 0 - 4 of 0 - 6 jaar oud, afhankelijk van de doelgroep die wordt bepaald door de organisatoren. Samen met je kind geniet je van muziek en muziekactiviteiten die afgestemd zijn op de leeftijd van je kind. De activiteiten voor baby’s en peuters kunnen wel verschillen, daar heeft de Muziek op Schoot-docent die het presenteert voldoende ervaring in.

Oudere broertjes/zusjes mogen meestal mee en beleven er vaak stiekem nog veel plezier aan.

Mag ik de muziek en de speluitwerkingen van Muzido gebruiken?
Iedereen die met jonge kinderen muziek wil maken, thuis of in de kinderopvang, mag de muziek en de speluitwerkingen vrij gebruiken, dankzij onze sponsoren. Orkesten kunnen gratis beschikken over de partituren en het draaiboek. Aanvragen kan via het contactformulier.

Hoe word ik zelf Muziek op Schootdocent?
Wanneer je affiniteit hebt met jonge kinderen en een stevige muzikale en pedagogische basis, is de post-HBO Docentenopleiding Muziek op Schoot iets voor jou. Klik hier voor meer informatie. Het werk van een Muziek op Schootdocent vindt bijna altijd in de ochtenduren plaats en is daardoor een ideale “schooltijdbaan” en blijkt voor muzikanten een prettige combinatie te zijn met de reguliere lespraktijk.

Voor Muziek op Schootdocenten:

Ik wil een Sing-in organiseren. Hoe doe ik dat?
Er is een uitgebreid draaiboek beschikbaar, gratis aan te vragen via info@muziekmethetjongekind.nl 
Een Sing-in is eenvoudig te organiseren en heeft lage kosten. Wanneer je een datum en locatie hebt, geef je via het contactformulier deze informatie door, zodat het op onze activiteitenkalender komt te staan.

Ik wil een Klein Duimpjeconcert organiseren. Hoe doe ik dat?
Er is een uitgebreid draaiboek beschikbaar, gratis te vragen via info@muziekmethetjongekind.nl
Neem contact op met een orkest of ensemble bij jou in de buurt of stel een ensemble samen van collega’s (van je muziekschool). Wanneer je een datum, orkest en locatie hebt geef je de informatie door via het contactformulier, zodat het op onze activiteitenkalender komt te staan.

Is Muzido ook geschikt voor mijn lespraktijk?
Ja, Muzido is voor Muziek op Schootdocenten, voor pedagogisch medewerkers en voor ouders, grootouders en alle anderen die spelen of werken met jonge kinderen. Als je de liedjes gebruikt in de lessen kun je ouders wijzen op de website waar de fragmenten te downloaden zijn. Het is extra leuk om hier aandacht aan te besteden wanneer je ook een Sing-in of Klein Duimpjeconcert organiseert. De kinderen zullen de activiteiten uit je les herkennen wanneer ze mee gaan doen aan een Sing-in of een Klein Duimpjeconcert. Zo kan Muzido de rode draad door alle activiteiten vormen.