Muziek met het Jonge Kind Muziek met het Jonge Kind

Muziek met het Jonge Kind

We willen bekendheid geven aan het belang van muziekeducatie voor het jonge kind (0-6 jaar)
en ouders en kinderen kennis laten maken met muziek.

Aan de Slag

Regelmatig zal op deze plek een tip worden gegeven om muzikaal aan de slag te gaan, variërend van een mooi stukje muziek of een liedje tot een muzikaal spelletje. Soms vergezeld van een knutseltip zoals het maken van een muziekinstrument.

Al vanaf 2013 wordt er regelmatig een Aan de Slag gemaakt. Vrienden van de Stichting MoS kunnen oudere items aanvragen via info@muziekmethetjongekind.nl

Prinsjesdag

Zet je mooiste hoedje op en stap in de gouden koets, want op dinsdag 18-9-2018 is het Prinsjesdag. Koning Willem-Alexander spreekt op deze dag de Troonrede uit. Daarmee opent hij het nieuwe werkjaar van de Eerste en Tweede Kamer. Met deze aan de slag openen wij een nieuw muzikaal schooljaar.

Introductie
Start met een kringgesprek over Prinsjesdag: de koets, de paarden, de hoeden, de koning en de koningin, het voorlezen enz.

Laat dan ‘het Wilhelmus’ horen door het zelf te spelen of gebruik de instrumentale versie zie de you tube link. Vertel niet wat je speelt, maar laat de kinderen rustig luisteren. Laat de kinderen na afloop vertellen over wat ze hebben gehoord en vul het eventueel aan.

De wielen van de koets
‘De wielen van de bus’ is een bekend liedje. We veranderen de tekst in de wielen van de koets. Verzin met de kinderen coupletten die gaan over de paarden, de koetsier, de koning enz. Gebruik eventueel de youtube link.

De wielen van de koets die draaien rond, draaien rond, draaien rond.
De wielen van de koets die draaien rond, als de koets gaat rijden.

Hoedenshow
Nodig: verschillende hoedjes, camera/mobieltje/tablet en klassieke muziek zie youtube link.

De kinderen lopen een koninklijke modeshow met de hoeden (let op houding enz) op de klassieke muziek. Dit is een leuk moment om foto’s te maken of te filmen.

Luisterspel
Nodig: kookwekker en de hoedjes

Laat eerst het tikken van de wekker horen, loop langs de kring en houd de wekker dicht bij de oren van de kinderen. Leg dan wat hoedjes op de grond. Vertel dat we de wekker gaan verstoppen en dat iemand hem mag zoeken, met de oren! 1 kind staat even tegen de muur met de rug naar de groep, een ander kind verstopt de wekker onder een hoed. Wordt de wekker gevonden voor hij rinkelt?

Deze “aan de slag” is gemaakt door Nita Prooij; vakleerkracht muziek in Barendrecht en Muziek op Schootdocent bij Cultuur Locaal in Barendrecht en in Rotterdam-Zuid,

Bronvermelding
Händel: Music of the Royal Fireworks

 

Tip: Sla de pdf en downloads van een "Aan de slag" op, zodat je deze later weer kunt terug vinden. Meestal staat het 1 jaar op de site.