Muziek met het Jonge Kind Muziek met het Jonge Kind

Muziek met het Jonge Kind

We willen bekendheid geven aan het belang van muziekeducatie voor het jonge kind (0-6 jaar)
en ouders en kinderen kennis laten maken met muziek.

Aan de Slag

Regelmatig zal op deze plek een tip worden gegeven om muzikaal aan de slag te gaan, variërend van een mooi stukje muziek of een liedje tot een muzikaal spelletje. Soms vergezeld van een knutseltip zoals het maken van een muziekinstrument.

Al vanaf 2013 wordt er regelmatig een Aan de Slag gemaakt. Vrienden van de Stichting MoS kunnen oudere items aanvragen via info@muziekmethetjongekind.nl

 

 

Een twee drie vier, eitjes bij elkaar

Een bekend liedje in een lentejasje met activiteiten om via bodypercussie te komen tot het spelen op muziekinstrumenten.

Materiaal
Trommel(s), ritmestokjes en schudeitjes, liefst zoveel dat alle kinderen tegelijk kunnen spelen.
Platen van takjes, een nestje en vier eitjes, zie de download onderaan de pagina.


Voorbereiding
Kringopstelling in speelzaal of in de klas. 

Liedje aanleren
Zing het liedje voor, de melodie zal de kinderen bekend voorkomen (Hoedje van papier). Omdat ze denken dat ze het al kennen, is het goed om de stukjes met de nieuwe tekst even echt te laten luisteren en te oefenen. Voor meer suggesties, zie de download onderaan de pagina.


Via bodysounds naar begeleiding op instrumenten
Pets eerst ‘een twee drie vier’ mee op de benen. Vervang dit door het spelen op de trommel(s).

Zing opnieuw, de trommen blijven en het klappen wordt  toegevoegd bij 'takje hier, takje daar', 't nestje is nu klaar' en 'eitjes bij elkaar'. Vervang dit daarna door het spelen op ritmestokjes. Tot slot wordt ‘alsof meegeschud’ bij het middendeel van het lied. Dit wordt vervangen door spelen met de schudeitjes.

Verdeel de instrumenten meteen zo, dat er makkelijk gerouleerd kan worden en alle kinderen aan de beurt komen. Door de opbouw hoef je tussendoor niet opnieuw uit te leggen wanneer je met welk instrument meespeelt.
Bij het rouleren helpt het om aan het eind van het lied nogmaals, in hetzelfde tempo ‘een twee drie vier’ (of geef de instrumenten nu maar door) te spreken. Daarna gaat het lied zonder onderbreking door.

Variatie in beweging
De kinderen staan in een kring van tweetallen, elk tweetal steeds met de rug naar een ander tweetal. 
Voer het lied uit met de bodysounds zoals boven beschreven, waarbij in het middendeel niet wordt geschud, maar de tweetallen de handen tegen elkaar klappen. 
Als het liedje is afgelopen maken alle kinderen een halve draai, zodat ze tegenover iemand anders staan. Dan begint het spel opnieuw. Herhaal dit verschillende keren achter elkaar zonder te onderbreken.

 

 

Tip: Sla de pdf en downloads van een "Aan de slag" op, zodat je deze later weer kunt terug vinden. Meestal staat het 1 jaar op de site.