Muziek met het Jonge Kind Muziek met het Jonge Kind

Muziek met het Jonge Kind

We willen bekendheid geven aan het belang van muziekeducatie voor het jonge kind (0-6 jaar)
en ouders en kinderen kennis laten maken met muziek.

Met jouw verjaardag

Regelmatig zal op deze plek een tip worden gegeven om muzikaal aan de slag te gaan, variërend van een mooi stukje muziek of een liedje tot een muzikaal spelletje. Soms vergezeld van een knutseltip zoals het maken van een muziekinstrument.

Al vanaf 2013 wordt er regelmatig een Aan de Slag gemaakt. Vrienden van de Stichting MoS kunnen oudere items aanvragen via info@muziekmethetjongekind.nl

 

Deze ‘Aan de slag’ is gericht op leerkrachten van de groepen 1 en 2.
Natuurlijk kunnen ook begeleiders van de Buitenschoolse Opvang met deze ideeën in de groep een leuke muziek activiteit aanbieden.

Een swingende Verjaardag!

Jarig zijn is altijd een speciaal moment. Door dit samen te vieren staat de jarige in het middelpunt. Met dit liedje wordt het helemaal een feest!

Wat heb je nodig:

voor iedereen een ritme-instrument (max. 5 verschillende soorten), 1 theedoek/sjaaltje


Spelvorm: De jarige zit natuurlijk op een versierde stoel. De doos met instrumenten is gevuld met 5 verschillende soorten ritme-instrumenten: bijv. trommels, triangels, belletjes, ritmestokjes en sambaballen. Deel ze uit: iedereen heeft een instrument vast in zijn handen. Daarna zet je de mp3 aan en zing je het lied met het 1e en 2e couplet. Alle kinderen spelen en zingen op het juiste volume (zacht & hard) mee. Herhaal dit gerust meerdere keren: Dus bij het 1e couplet: zing je het lied, iedereen speelt mee op gewoon volume. Na “wie had dat ooit gedacht, we kunnen ook heel zacht”, speelt iedereen heel zachtjes mee. Bij het 2e couplet: bij “en nu weer allemaal, maar dan met veel kabaal” speelt iedereen heel luid mee.
Daarna is de jarige de dirigent: met handgebaren geeft deze aan hoe luid de groep mag spelen: handen op elkaar is helemaal stil; handen een beetje open betekent zachtjes spelen; de handen helemaal open betekent een luid volume. De dirigent bepaalt! Hierna wordt het lied weer gezongen en wijst de jarige een nieuwe dirigent aan.


Liedtekst: Met jouw verjaardag (Muziek C. de Vries, tekstvariatie L. Kuster)

Met jouw verjaardag, met jouw verjaardag dan maken wij muziek, muziek.
Met jouw verjaardag, met jouw verjaardag dan maken wij muziek.
1. Wie had dat ooit gedacht, we kunnen ook heel zacht. 2x
Zacht: Met jouw verjaardag, met jouw verjaardag dan maken wij muziek, muziek.
met jouw verjaardag, met jouw verjaardag, dan maken wij muziek.
2. En nu weer allemaal, maar dan met veel kabaal! 2x
Luid: Met jouw verjaardag, met jouw verjaardag dan maken wij muziek, muziek.
met jouw verjaardag, met jouw verjaardag, dan maken wij muziek.

Bij het luisterspel:
Luid: Met jouw verjaardag, met jouw verjaardag dan maken wij muziek, muziek.
met jouw verjaardag, met jouw verjaardag, dan maken wij muziek.
3. Wat speelt er nu niet mee, heb jij soms een idee? 2x

Een uitdagend luisterspel:
Het 3e couplet is een luisterspel en heeft enige voorbereiding nodig: De jarige (of wie wilt) staat geblinddoekt (met theedoek/sjaaltje) voor de groep. Jij wijst een instrument aan dat niet meer mee mag spelen (zonder dat de geblinddoekte dus weet, welk instrument dit is). Degenen die hetzelfde instrument in hun handen hebben, leggen dit instrument stilletjes achter hun stoel of verstoppen dit onder hun shirt en mogen tijdens het lied alleen meeklappen, ze blijven dus wel meedoen.
Je zet de mp3 aan, iedereen zingt en speelt op luid volume het 3e couplet mee, behalve degenen met het aangewezen instrument. Bijv. alle kinderen met belletjes spelen niet meer mee maar blijven meeklappen tijdens het lied. Na “wat speelt er nu niet mee, heb jij soms een idee?” zet je de mp3 stop en raadt degene die geblinddoekt is welk instrument niet meespeelde. Geraden? Dan pas mag de blinddoek af en kan er worden gewisseld. Is het soort instrument nog niet geraden, dan zing en speel je het lied nog een keer of geef je een hint. Tip: de jarige kan na zijn beurt de geblinddoekte helpen door hints te geven over het instrument dat niet mee mocht spelen (het is klein en rammelt enz.). Een swingend verjaardagslied en luisterspel inéén!
Veel muziekplezier!

Mp 3
De mp3 is een karaoke-versie van Conny de Vries. Je hoort 3 tikjes en dan 1x de melodie van de eerste zin, hierna begin je pas met zingen! Het originele lied ‘De Muziekstal’ (zie pdf) komt uit ‘Klavertje Koe & Muisje Miep’, een heel erg leuk boek van Conny de Vries. Op haar website www.klavertjekoe.nl zijn zowel de zang, als karaokeversie te vinden en nog veel meer leuke liedjes!

Deze ‘aan de slag’ is geschreven door Laurien Kuster. Zij is Muziek op Schoot- docent, amv-docent, coacht basisscholen/kdv’s en geeft al jaren muzieklessen aan kleuters.

 


Tip: Sla de pdf's en downloads van een "Aan de slag" op, zodat je deze later weer kunt terug vinden. Meestal staat het 1 jaar op de site.