Muziek met het Jonge Kind Muziek met het Jonge Kind

Muziek met het Jonge Kind

We willen bekendheid geven aan het belang van muziekeducatie voor het jonge kind (0-6 jaar)
en ouders en kinderen kennis laten maken met muziek.

Aan de Slag

Regelmatig zal op deze plek een tip worden gegeven om muzikaal aan de slag te gaan, variërend van een mooi stukje muziek of een liedje tot een muzikaal spelletje. Soms vergezeld van een knutseltip zoals het maken van een muziekinstrument.

Al vanaf 2013 wordt er regelmatig een Aan de Slag gemaakt. Vrienden van de Stichting MoS kunnen oudere items aanvragen via info@muziekmethetjongekind.nl

Wij gaan met de autobus

Het is (bijna) zomervakantie. De meeste kinderen gaan op vakantie of trekken er samen met hun ouders op uit. Voor kinderen is reizen met het openbaar vervoer vaak een groot feest. Met dit liedje maak je samen met de kinderen een autobus en dit kan natuurlijk op heel veel verschillende manieren.

Benodigdheden  
Een bus die je alsvolgt kunt maken:
- met een touw (lengte hangt af van het aantal kinderen in de groep)
- met een werpring of een trommel of iets anders dat als stuur kan dienen. 

SpeIidee 1 met het touw.
Zing het lied terwijl je door de ruimte loopt. Tik steeds een kind aan dat met je mee mag lopen. Op deze manier maak je een ‘ketting’ van kinderen. Gebruik je een touw, laat dan steeds het kind dat wordt aangetikt, het touw achter je vastpakken. (Dit liedje kan dus ook goed gebruikt worden als je je met je groep moet verplaatsen!)

Spelidee 2 met een ring of trommel als stuur
Eén kind is de buschauffeur en loopt vooraan met de ring of de trommel als stuur. Hij of zij loopt door de ruimte en tikt steeds zachtjes kinderen op hun schouder als ze in mogen stappen. Je kunt ook een paar bushaltes maken door wat stoeltjes in groepjes bij elkaar te zetten. Het kind met het stuur kan dan bij de ‘bushaltes’ stoppen.
Ondertussen wordt het liedje uiteraard continu gezongen.
Tip: het werkt heel goed om het liedje ook eens op ‘lalala’ of ‘nanana’ te zingen i.p.v. continu op de originele tekst. Ook kinderen die wat minder taalvaardig zijn zullen zo sneller eens mee neuriën of meedoen.

Spelidee 3 met voor elk kind een ring of trommel
Geef alle kinderen een ring of een trommel of iets anders dat als stuur kan worden gebruikt. Alle kinderen zijn nu de chauffeur.

Spelidee 4 Of toch de auto?..…
De laatste tijd staken de buschauffeurs weleens. De kinderen kunnen dan allemaal zelf in de auto stappen en lekker meebewegen met deze muziek “De Autoblues”.
Zet het filmpje of de muziek aan en doe mee met de bewegingen van het lied: De autoblues. Je kunt het vinden op de CD “Stap maar in” van Ageeth de Haan. Maar ook op youtube, zie de link onderaan de pagina.
Dit liedje werkt het best zittend op de grond of op een stoeltje.

De bewegingen spreken voor zich:
1. Starten starten starten: start bewegingen maken (met je hand het sleuteltje omdraaien)
2. Sturen sturen sturen: stuur bewegingen maken
3. Ruiten wissen: met de armen doen alsof het ruitenwissers zijn en heen en weer bewegen
4. Remmen remmen remmen: met de voet remmen
5. Toeter: op je neus toeteren

Deze 'Aan de slag' is geschreven door Judith Geevers. Fluitdocent bij de harmonievereniging in Barendrecht, leerkracht in Rotterdam-Zuid en Muziek op Schootdocent.

Bronvermelding
-Wij gaan met de autobus: Zingen met Likkepot.
-mps Wij gaan met de autobus: CD van Zingen met Likkepot.
-De autoblues: opname youtube komt van de CD “Stap maar in” van Ageeth de Haan.

 

Tip: Sla de pdf en downloads van een "Aan de slag" op, zodat je deze later weer kunt terug vinden. Meestal staat het 1 jaar op de site.

Youtube