Muziek met het Jonge Kind Muziek met het Jonge Kind

Muziek met het Jonge Kind

We willen bekendheid geven aan het belang van muziekeducatie voor het jonge kind (0-6 jaar)
en ouders en kinderen kennis laten maken met muziek.

Hallo hallo hallo, ik ben Diana Veldkamp

 

Iedere Muziek op Schoot®les geven peuters bij het 'hallo-liedje' aan de allerliefste handpop een handje en vertellen hun naam. In deze rubriek komt nu de Muziek op Schootdocent zélf aan het woord: zo leren we allemaal heel veel Muziek op Schootdocenten kennen!

Regelmatig komt er op onze website van Muziek met het Jonge Kind een interview met een van de vele Muziek op Schoot docenten die actief zijn in Nederland (en België). Daarna zal zij het ritmestokje overnemen en de volgende docent interviewen. 


Deze keer een interview met Diana Veldkamp.

Hoelang geef je al Muziek op Schootlessen?
Ik geef dit jaar alweer 20 jaar Muziek op Schoot lessen. Ik ben door de muziekdocent van de Joke Smit school in Amsterdam, waar ik voor de lol Frans en Muziek op HAVO niveau volgde, op de opleiding geattendeerd. Ze vond het echt wat voor mij, omdat ik op een peuterspeelzaal werkte, graag verder wilde leren en omdat ik een behoorlijke muzikale bagage had. Ik haalde binnen 1 jaar mijn HAVO diploma Muziek met een 9.

Het duurde nog 2 jaar voordat ik het toelatingsexamen ging doen, omdat ik net zwanger bleek te zijn van mijn eerste zoon. In 1999 deed ik toelatingsexamen voor de opleiding Muziek op Schoot en ging ik bijna wekelijks van Amsterdam naar Amersfoort om de opleiding te volgen. Toen ik het theoretische examen deed van de opleiding, was ik net zwanger van mijn tweede zoon, en die wordt in januari al weer 20… tijdens de zwangerschap ben ik al begonnen met de eerste Muziek op Schoot lessen te geven in twee kinderdagverblijven, toen nog van SKON. Op een van die kinderdagverblijven geef ik de Muziek op Schoot lessen nog steeds, met nog steeds evenveel plezier.

Ik heb de opleiding gedaan terwijl ik een baan had als peuterleidster op een peuterspeelzaal, en heb een jaar nadat ik mijn diploma heb gehaald, mijn vaste baan opgezegd om alleen nog maar Muziek op Schoot te gaan geven. Van die beslissing heb ik nog geen dag spijt gehad.

Doe je er ook nog andere werkzaamheden naast?
Ja, sinds zeven jaar ben ik ook stoelmasseur en voetreflexoloog. Ik heb een praktijkruimte aan mijn huis vast, waar ik een aantal keer per week klanten ontvang voor een voetreflexbehandeling of een stoelmassage.

Wat is het leukste/meest ontroerende/vreemdste of … wat je ooit in je lessen hebt meegemaakt? Of vertel iets over een mooi moment uit een les?
Tjeetje, er zijn talloze momenten vol ontroering en vertedering geweest in de afgelopen jaren. Wat ik vooral leuk vond in het afgelopen vreemde jaar, is dat ik tijdens de periode dat we geen Muziek op Schoot mochten geven, en ik thuis filmpjes maakte voor de kinderen en ouders, zoveel leuke reacties terugkreeg. Ouders en grootouders die hun kinderen hadden gefilmd terwijl ze naar mijn filmpje aan het kijken waren. Dan zag je zo’n peuter thuis voor de tv staan meedoen, en tegen mij terug praten als ze persoonlijk had begroet. Er was een tweeling, die met hun ouders aan het schuitje varen waren, en dat meisje zei maar steeds, ‘Juf, zie je me, ik doe het ook hoor”… dat is op zo’n moment wel heel geweldig om terug te krijgen van die ouders. Filmpjes van kinderen die mij nadoen thuis, met hun eigen handpop, en mijn welkomstliedje dan zingen, vind ik ook zo ontzettend leuk om te zien.

Ook vond ik het heel bijzonder om een peuter van vroeger, van mijn peuterspeelzaal, nu terug te zien als ouder, met haar dochtertje, bij mij op de Muziek op Schoot les.

Je hebt ook de opleiding peuter en kleuter-yoga gedaan. Gebruik je de kennis die je met deze opleiding hebt opgedaan ook in je lessen? Kun je daar iets meer over vertellen?
Ik gebruik deze kennis ongemerkt tijdens de lessen. Bouw rustmomenten in, laat mooie rustige geluiden horen (bijv een windgong of een mooi speeldoosje) doe activiteiten met ademhaling, maar maak er ook weer niet een yogales van, want de mensen komen voor de Muziek op Schoot. Ik laat het overvloeien, en heb wel aandacht voor die momenten in de les. Tijdens een yogales wordt er voornamelijk gesproken, en dat is iets wat wij in de les niet doen, wij zingen en maken voornamelijk muziek tijdens de les, dat is wel een wezenlijk verschil, maar de aandacht voor elkaar en voor de rust en voor het lichaam, dat heeft grote overeenkomsten.

Wil je iets kwijt over beeldende kunst, het leven, het geloof, de liefde en de relatie daarmee  met muziek?
Muziek is een heel belangrijk in mijn leven, altijd geweest ook. Ik kom uit een muzikaal gezin. Mijn ouders gaven me op voor de AMV lessen bij de Gehrels muziekschool vroeger en ik had het daar meteen naar mijn zin. Eerst alleen de theorie, handzingen, noten leren lezen enz., soms wat saai, maar het tweede jaar kwam daar blokfluit spelen bij, en dat was voor mij meteen magisch. Een bewijs dat ik nu iets kon wat niet iedereen kon, namelijk een liedje “lezen” en daarbij de juiste tonen maken, en echt weten wat er staat. Mijn ouders zagen dit, en besloten om zelf ook naar de AMV lessen voor volwassenen te gaan, zodat zij ook alle theorie leerden. Het jaar daarna mocht ik een instrument gaan leren spelen en er werd een piano in ons bovenhuis getakeld. Heel bijzonder vond ik dat. 

Mijn moeder heeft ook pianoles genomen en heeft daarna altijd piano gespeeld. Mijn broertje ging hetzelfde traject volgen als ik; eerst theorie, toen blokfluit en koos toen voor cello, later voor drums (er kwam ook een drumstel het huis in, en mijn vader isoleerde een slaapkamer) en leerde zichzelf piano spelen.
Toen ik 12 was, gingen mijn ouders ook zingen in een operette vereniging, en gaven ze jaarlijks 2 grote uitvoeringen voor een groot publiek.
Op mijn 14e, heb ik mezelf gitaar leren spelen, omdat ik zo graag zong en mezelf dan kon begeleiden. Toen ik 20 was ben ik voor het eerst in een bandje gaan zingen, samen met mijn broer op de drums, mijn neef op de piano, vrienden op gitaar en basgitaar en op mijn 25e ging ik zingen in een groot pop- en musicalkoor, samen met mijn ouders en mijn broer, waar ik nu na een pauze van 15 jaar, weer zing.

Ik ben eigenlijk al vanaf mijn jeugd dus dagelijks met muziek bezig; bijna alle dagen geef ik Muziek op Schoot, en als hobby zing ik dus nog steeds in dat leuke en gezellige popkoor samen met mijn vriend, mijn vader van 81 en een van mijn beste vriendinnen.

Lijkt je handpop op jou?
Hahaha, ja, mijn handpop is Kikker van Max Velthuis. Het is een vrolijke handpop en die grote glimlach, die vrolijkheid, die hoort wel bij mij.

Wie ga jij hierna interviewen en waarom?
Jacqueline Stark zou ik graag interviewen omdat zij altijd van die mooie materialen zelf maakt en van die mooie filmpjes maakt op YouTube.

Enorm bedankt dat je mee wilt werken aan dit interview Diana!