Muziek met het Jonge Kind Muziek met het Jonge Kind

Muziek met het Jonge Kind

We willen bekendheid geven aan het belang van muziekeducatie voor het jonge kind (0-6 jaar)
en ouders en kinderen kennis laten maken met muziek.

2013 was het Jaar van Muziek met het Jonge Kind

Het jaar 2013 werd door de Stichting Muziek op Schoot uitgeroepen tot het ‘Jaar van Muziek met het Jonge Kind’. In dit jaar werden activiteiten georganiseerd waarbij zoveel mogelijk jonge kinderen tussen nul en vier jaar, vaak uitgebreid tot 6 jaar, samen met hun ouders/verzorgers deelnamen aan educatieve muziekactiviteiten. De officiële start van het ‘Jaar van Muziek met het Jonge Kind’ heeft plaatsgevonden op 23 maart in museum ‘Speelklok’ in Utrecht. In een feestelijke bijeenkomst met ondermeer een mini-concert (tegenwoordig Klein Duimpjeconcert), werd het wereldrecord speeldoosje draaien gevestigd. Meer dan 150 kinderen met hun ouders genoten van de muzikale activiteiten.

Activiteiten

Muzido 
Muzido is ontwikkeld in het Jaar van Muziek met het Jonge Kind en staat voor MUZIek DOe je samen! Bij elk lied of muziekstuk van Muzido staat een basisspelbeschrijving. In de bijbehorende PDF staan uitgebreide spelvariaties voor baby’s, dreumesen, peuters en kleuters. Elke Muzido bevat een professionele opname met zang én een karaoke versie, zodat je je eigen tekstvariaties mee kunt zingen. Geschikt voor thuis, de kinderopvang of waar dan ook. De muziek van Muzido komt ook terug in de andere activiteiten, zoals in de Sing-in’s en de Klein Duimpjeconcerten en zorgt dan bij de kinderen voor een feest van herkenning. Muziek…natuurlijk!

Wereldrecord speeldoosje draaien
Zaterdag 23 maart vond tijdens de opening van ‘Jaar van Muziek met het Jonge Kind’ het wereldrecord speeldoosje draaien plaats in museum ‘Speelklok’ in Utrecht. Aansluitend was er een mini-Ukkepukconcert. Een zaal vol kinderen was hierbij aanwezig. Ze zongen, dansten en klapten enthousiast mee met de muziek van het speeldoosje en met het mini-orkest. Klik hier voor een fotoreportage van deze bijzondere gelegenheid.

‘Nationale dagen voor Muziek met het Jonge Kind'
Van 1 januari tot 31 december 2013 werden er spetterende muziekactiviteiten aangeboden en in de van 23 tot 30 maart 2013 werd er echt uitgepakt tijdens de ‘Nationale dagen voor Muziek met het Jonge Kind’!

Sing-in’s
Overal in het land organiseerden Muziek op Schootdocenten Sing-in’s. Tijdens deze vrolijke muzikale bijeenkomsten waren alle kinderen van 0-4 (en soms tot 6 jaar) welkom om met hun ouders of verzorgers te komen zingen en spelen met muziek. Ruim 4.000 kinderen en ouders bezochten in 2013 een Sing-in! Ook na 2013 worden deze activiteiten voortgezet. Kijk op de activiteitenkalender waar en wanneer er een Sing-in in jouw buurt wordt gehouden.

Concerten voor de allerjongsten
Op een aantal plaatsen in het land vonden concerten plaats voor de allerjongsten. Stilzitten was er niet bij. De kinderen mochten heerlijk meedansen en meespelen met schud- en andere instrumenten. Deze concerten heten nu Klein Duimpjeconcerten. De arrangementen die op de Muzidopagina staan, worden ten behoeve van de Klein Duimpjeconcerten gratis beschikbaar gesteld aan Muziek op Schootdocenten.

ANNIE LANGELAARPRIJS
De jury van de Annie Langelaarprijs had twee professionals en drie praktijkdeskundigen genomineerd voor de prachtige prijzen, beschikbaar gesteld door www.kindermuziekwinkel.com 
De winnaars werden tijdens een feestelijke bijeenkomst bekend gemaakt.

Wist je dat

  • het lied ‘Okido’ speciaal geschreven is voor dit jaar en de liedwedstrijd van 2012 heeft gewonnen?
  • ‘Annie’s Tune’ -vernoemd naar onze grondlegster Annie Langelaar- speciaal voor dit jaar gecomponeerd is. Kinderen dansen meteen mee op dit vrolijke muziekstukje! Kijk in ‘Muzido’ voor uitgebreide spelvariaties voor baby’s, dreumesen, peuters en kleuters.
  • tijdens de Sing-in’s en Klein Duimpjeconcerten ook de baby’s ademloos luisteren?
  • veel kinderen eerder zingen dan praten?


Het belang van muziek voor het jonge kind

Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat vroegtijdige stimulering van jonge kinderen belangrijk is en dat muziek hierin een essentiële rol speelt. Baby’s luisteren eerder en langer naar zingen dan naar spreken. Door samen zingen en muziek maken wordt vanuit een veilige basis en spelenderwijs de muzikale maar ook algehele ontwikkeling gestimuleerd. Wanneer ouders en verzorgers van jonge kinderen de muziek in de opvoeding inzetten zal dat op vele terreinen invloed hebben. Het spreekwoord ‘jong geleerd, oud gedaan is hier volledig op zijn plaats. De ontwikkeling wordt op een natuurlijke, respectvolle en efficiënte manier gestimuleerd. De kinderen zelf ervaren dit als fijn spelen!

De aanleiding voor het ‘Jaar van Muziek en het Jonge Kind’ was het 100e geboortejaar van Annie Langelaar. Als muziekpedagoge was zij zich bewust van het belang van muziek in het dagelijkse leven van jonge kinderen en zette zij zich in voor de ontwikkeling van cursussen en opleidingen in het kader van muziek voor jonge kinderen, de huidige Muziek op Schootcursussen. Deze cursussen worden al sinds 1989 aangeboden door o.a. muziekscholen en kunstencentra. Muziek op Schoot is inmiddels een begrip onder jonge ouders!

Volg ons ook op social media zoals Facebook en Twitter en blijf zo op de hoogte van de activiteiten. Ontvang hier de muzikale cadeautjes, zoals liedjes, spelactiviteiten en achtergrondinformatie.