Muziek met het Jonge Kind Muziek met het Jonge Kind

Muziek met het Jonge Kind

We willen bekendheid geven aan het belang van muziekeducatie voor het jonge kind (0-6 jaar)
en ouders en kinderen kennis laten maken met muziek.

Hobbelde hobbelde hoeplala

MoS-docent en bestuurslid Conny de Vries heeft een mooie verjaardagskalender gemaakt. De kalender staat in de download onder aan deze pagina. In 2017 werden er elke twee maanden nieuwe spelideeën op deze website geplaatst, met per twee maanden een passend liedje opgenomen door Conny en haar collega's Diana en Félice. Ons cadeau aan iedereen die muziek maakt met jonge kinderen.
Dit is het 6e en laatste liedje in deze serie.

Deel 6 - maand november en december: 
Hobbelde hobbelde hoeplala

Sinterklaas is weer in het land en op 6 december wordt hij afgelost door de Kerstman. De een komt op zijn paard, de ander in een arrenslee getrokken door rendieren.

 

Muzikale activiteiten
Voor alle beschreven spelvormen geldt: zing het lied meerdere keren achter elkaar door, zonder onderbreking. Laatste keer? Vervang ‘steeds maar weer’ en ‘nog een keer’ door ‘laatste keer’.

Het liedje vindt je in de verjaardagskalender.

Baby
Leg de baby midden op een boxkleed of dekbed en jonas met twee volwassenen het kind zachtjes heen en weer, in de maat van het liedje.

Dreumes
Met de dreumes op de knie. Trek de knieën om de beurt op in de maat van het liedje. Ondersteun het kind zo laag mogelijk bij de heupen, zodat hij zelf zijn evenwicht kan ervaren.

Dit spel kan ook met grote baby’s die al stevig zelfstandig kunnen zitten.

Dreumes/peuter
Op het hobbelpaard. Probeer het tempo van het lied aan te passen aan het tempo van het heen en weer hobbelen.

Peuter
Op de schommel. Zing het tempo zodanig dat elke zet/duw, samenvalt met een onderstreepte lettergreep: Hob-bel-de  hob-bel-de hoep-la-la, heen en weer, steeds maar weer enz.

Op de cursieve lettergrepen is de terugzwaai.

Peuter/kleuter
In voorwaartse galop. Pas het tempo van het liedje aan, aan het galoptempo van het kind. Dit kan ook met een stokpaard.

Kleuter
In een grotere ruimte of buiten. Zet twee pilonnen op een afstand van ongeveer zeven voorwaartse galoppassen uit elkaar. Even uitproberen hoe groot die afstand moet zijn. Dit kan per kind verschillen.

Op de eerste zin (t/m ‘steeds maar weer’) galoppeert het kind van de eerste naar de tweede pilon, en galoppeert daar bij 'steeds maar weer' omheen. De tweede zin is voor de terugweg. De uitdaging is om precies bij het laatste woord weer bij de startpilon te zijn.

Dit kan ook met twee kinderen tegelijk, die tegenover elkaar starten. Laat de kinderen rechts van de pilon starten om botsingen te voorkomen. Ze rennen als het ware een rondje.

Voor een groep kleuters
Het vorige idee kan ook met een hele groep. Begin met twee pilonnen en twee kleuters. Zet aan beide kanten een pilon ernaast. Nu kunnen vier kleuters galopperen. Enzovoort.

Rendier-werkvorm voor kleuters
Fantaseer dat er heel veel sneeuw ligt. Daardoor kunnen de rendieren niet rennen, want ze moeten hun poten steeds heel hoog optillen. Hoe ziet dat eruit?
Zing het lied en laat de kinderen op deze manier in de maat stappen. Met hun armen/handen aan hun hoofd, beelden ze een gewei uit.  Met je handen aan je hoofd is dat best een uitdaging voor het evenwichtsgevoel.

Hoe langzamer het lied gezongen wordt, hoe moeilijker het wordt.

Knutseltip
In deze Sinterklaastijd is het leuk om te spelen met een (zelfgemaakt) stokpaardje. Maak een sjabloon van het profiel van een paardenhoofd, bijvoorbeeld van een kleurplaat. Vergroot de afbeelding en print deze 1x gespiegeld en 1x gewoon uit. Laat het kind beide paardenhoofden kleuren, beplakken of beschilderen. Plak de twee paardenhoofden tegen elkaar, met het uiteinde van een stok ertussen.

Klaar is Amerigo. Met wat verkleedkleren of een mijter kan de kleine Sinterklaas op Amerigo over de daken galopperen.

Bronnen:
Lied: ‘Hobbelde hobbelde hoeplala’ van Marijke Albers.
YouTubelink: https://youtu.be/LhZOO7HIxi4                                  
Illustratie kalender: Conny de Vries
Gratis verjaardagskalender: te downloaden via
www.muziekmethetjongekind.nl
Bladmuziek: De Gele Liedbundel, te koop via info@muziekmethetjongekind.nl

Deze activiteiten werden beschreven door Marijke Albers, Muziek op Schootdocent bij Kaliber Kunstenschool www.kaliberkunstenschool.nl