Muziek met het Jonge Kind Muziek met het Jonge Kind

Muziek met het Jonge Kind

We willen bekendheid geven aan het belang van muziekeducatie voor het jonge kind (0-6 jaar)
en ouders en kinderen kennis laten maken met muziek.

Een belletje aan je voet

MoS-docent en bestuurslid Conny de Vries heeft een mooie verjaardagskalender gemaakt. De kalender staat in de download onder aan deze pagina. In 2017 vind je elke twee maanden nieuwe spelideeën op deze website. Voor elke twee maanden is een passend liedje opgenomen door Conny en haar collega's Diana en Félice. Dat wordt hier geplaatst. Ons cadeau aan iedereen die muziek maakt met jonge kinderen.

Deel 5 - maand September en Oktober: 
Een belletje aan je voet

Nu de schoolbel weer rinkelt kunnen we een liedje zingen over belletjes aan je voet.

 

Muzikale activiteiten

Baby
Baby’s rond de 4 maanden oud gaan hun voeten ontdekken. Om ze daarbij te helpen is het een idee om sokjes met een belletje erin aan te doen, zodat er geluid klinkt zodra de voetjes bewegen. Ook kun je bellenbandjes kopen, zie afbeelding. Die doe je dan om de enkels. Zing het liedje en help ze de eerste keer een beetje door de voetjes zachtjes te schudden.

Als de baby wat ouder is en gaat kruipen, is het leuk om een rolwiel te hebben met een belletje erin. Schud eerst met het rolwiel en rol het daarna weg. Gaat de baby erachter aan? Zing de volgende tekstvariatie:

Een belletje ting ting ting 2x
Ja pak 'm maar 2x, dat belletje ting ting ting.

Dreumes
Dreumesen houden ervan om dingen ergens in en uit te doen. Maak een kleurige koker van een rolletje wcpapier, versierd met plakplastic. De kinderen doen de bellenbandjes in de koker en schudden de belletjes er weer uit. Zing daarbij de volgende tekstvariatie:

Een belletje ting ting ting 2x
Waar is die nou? 2x  
Zit ie er soms in?
Als je de belletjes eruit schudt roep je vrolijk: “Kiekeboe!”

Peuter
Voor peuters kun je dezelfde tekstvariatie gebruiken alleen maak je het spelletje iets ingewikkelder. Bij 'Een belletje ting ting ting' schudden we met de belletjes van het bellenbandje in de hand, naast de koker. Bij 'Waar is die nou' stoppen we de bellenbandjes in de koker. Bij 'Zit ie er soms in'  kijken we in de koker en vervolgens schudden we de bellen eruit. Natuurlijk gaan de kinderen dit imiteren.

Kleuter
Zit in een kring en iedereen heeft zijn ogen dicht. Één kind loopt om de kring met een belletje in zijn hand. Aan het einde van het liedje wijzen alle kinderen met ogen nog dicht in de richting waar dit kind staat. Daarna kijken ze of ze het goed gehoord hebben. Om het moeilijker te maken kun je een “stoorzender” met een ander instrument, bijvoorbeeld een schudeitje, de andere kant op om de kring laten lopen. De kinderen in de kring wijzen dan nog steeds in de richting van de belletjes.

Tekstvariatie:
Een belletje in mijn hand 2x
Waar is ie nou? 2x,
dat belletje in mijn hand.

Bronnen:
Lied: 'Een belletje aan je voet'  Anneclaire van Leest  
llustratie kalender: Conny de Vries
YouTubelink: www.youtube.com/watch?v=VDxth_o_ZLk

Gratis verjaardagskalender:
via www.muziekmethetjongekind.nl te downloaden
Bladmuziek:
De Gele Liedbundel (15 euro, verzendkosten 7,50 euro) info@muziekmethetjongekind.nl                            

Deze activiteiten werden beschreven door Anneclaire van Leest en Conny de Vries, Muziek op Schootdocenten in Utrecht.