Muziek met het Jonge Kind Muziek met het Jonge Kind

Muziek met het Jonge Kind

We willen bekendheid geven aan het belang van muziekeducatie voor het jonge kind (0-6 jaar)
en ouders en kinderen kennis laten maken met muziek.

Aan de Slag

Regelmatig zal op deze plek een tip worden gegeven om muzikaal aan de slag te gaan, variërend van een mooi stukje muziek of een liedje tot een muzikaal spelletje. Soms vergezeld van een knutseltip zoals het maken van een muziekinstrument.

Al vanaf 2013 wordt er regelmatig een Aan de Slag gemaakt. Vrienden van de Stichting MoS kunnen oudere items aanvragen via info@muziekmethetjongekind.nl

Amerigo rijden

Sinterklaas en zijn Pieten zijn weer in het land, dus zijn paard Amerigo gaat weer van stal, Yeah-hah!

Amerigo rijden
Hobbel de bobbel, ’n paard op het dak
Hobbel de bobbel en een Piet met een zak.
Hobbel de bobbel, ’t paard gaat in draf.
Hobbel de bobbel, glij eraf. Yeah-hah

Zingen
Zit met de kinderen in de kring en zing het lied voor of laat het muziekfragment horen. Vraag de kinderen wat er in het liedje gebeurt en wie erin voorkomen. Zing het lied een paar keer rustig voor (of laat het horen). De kinderen gaan het vanzelf meezingen. 

Bewegen
1. Laat de kinderen eerst zittend meebewegen op de muziek: eerst rustig bouncen en dan vanaf “hobbel de bobbel ‘t paard gaat in draf” sneller bouncen.
2. Iedereen loopt tijdens het zingen in de kring (of als de ruimte dat toelaat: vrij door de ruimte). Vanaf “hobbel de bobbel het paard gaat in draf” gaan de kinderen sneller lopen en bij “hobbel de bobbel glij eraf” laten ze zich vallen.

Alternatief (spel)
De kinderen zitten in een kring op de grond. Twee kinderen mogen als Amerigo en Piet om de kring heen lopen (eventueel Pietenmutsje en een zak van Sint voor het Pietje en een stokpaardje voor Amerigo). 
Tijdens het eerste deel van het lied lopen Amerigo en Piet rustig om de kring en tijdens het tweede deel sneller. Bij “hobbel de bobbel glij eraf” laten ze zich vallen. De kinderen achter wie ze zijn gevallen mogen nu Piet en Amerigo zijn. Net zolang wisselen tot alle kinderen aan de beurt zijn geweest. 

Tip
Kijk voor meer spelbeschrijvingen op: www.klavertjekoe.nl bij "Paardje rijden".

Deze ‘Aan de slag’ is geschreven door Petra Limon, Docent Muziek, www.zestformusic.nl

Bronvermelding
'Amerigo rijden' is een Sinterklaastekst van het lied 'Paardje rijden' en dat lied komt uit het boek "Klavertje Koe" van Conny de Vries.

Mp3 Amerigo rijden: opname, zang en begeleiding Conny de Vries.

 

Tip: Sla de pdf en downloads van een "Aan de slag" op, zodat je deze later weer kunt terug vinden. Meestal staat het 1 jaar op de site.