Muziek met het Jonge Kind Muziek met het Jonge Kind

Muziek met het Jonge Kind

We willen bekendheid geven aan het belang van muziekeducatie voor het jonge kind (0-6 jaar)
en ouders en kinderen kennis laten maken met muziek.

Aan de Slag

Regelmatig zal op deze plek een tip worden gegeven om muzikaal aan de slag te gaan, variërend van een mooi stukje muziek of een liedje tot een muzikaal spelletje. Soms vergezeld van een knutseltip zoals het maken van een muziekinstrument.

Al vanaf 2013 wordt er regelmatig een Aan de Slag gemaakt. Vrienden van de Stichting MoS kunnen oudere items aanvragen via info@muziekmethetjongekind.nl

Naar School

Na de vakantie stromen de klassen weer vol en ook de nieuwe kinderen vinden hun weg naar school. Om de kinderen te leren kennen en ook elkaar, zing eens het oeroude liedje “3x3=9 ieder zingt z’n eigen lied”. 

Liedtekst
Drie maal drie is negen,
ieder zingt zijn eigen lied.
Drie maal drie is negen
en…(naam)…zingt zijn lied.

-Klik op de foto van het lied voor de volledige muzieknotatie.
-Beluister evt. het youtube filmpje.

Liedje aanleren
Zing het lied steeds 2x en laat de kinderen meeklappen. Kies om te beginnen je eigen naam en een bekend liedje, zoals “Poesje mauw”. Zing het gelijk voluit voor en de kinderen zingen met de juf/mees mee. Herhaal aansluitend weer 3x3=9 en noem dan de naam van een kind. Zij/hij kiest een liedje en dan zing je met de hele groep het liedje wat dat kind gekozen heeft. Herhaal dit een aantal keer en probeer tussendoor niet teveel te praten maar laat de kinderen veel zingen.

Variëren
Laat de kinderen met een maatje in tweetallen overleggen welk liedje ze willen zingen. Of leg een aantal liedjes met bijbehorend plaatje in de kring, zodat de kinderen houvast hebben bij het bedenken van het lied.

Opmerking
Zet de jonge kinderen nog niet onder druk met de uitbreiding van tot 10 tellen terwijl zij/hij aan het denken is en het plagerige einde :”……….is met z’n kontje in het water gevallen, falderalderiere falderalderare”. Wie weet kan dat wel in de loop van het schooljaar als de kinderen zich veilig bij elkaar voelen en ze het “3x3=9”spel vaak gedaan is in de klas.

Deze aan de slag is geschreven door Ans Hofer, docent muziek-op-schoot en AMV bij Ansjepansje Muziek in Nijmegen.


Tip: Sla de pdf en downloads van een "Aan de slag" op, zodat je deze later weer kunt terug vinden. Meestal staat het 1 jaar op de site.

Youtube