Muziek met het Jonge Kind Muziek met het Jonge Kind

Muziek met het Jonge Kind

We willen bekendheid geven aan het belang van muziekeducatie voor het jonge kind (0-6 jaar)
en ouders en kinderen kennis laten maken met muziek.

Aan de Slag

Regelmatig zal op deze plek een tip worden gegeven om muzikaal aan de slag te gaan, variërend van een mooi stukje muziek of een liedje tot een muzikaal spelletje. Soms vergezeld van een knutseltip zoals het maken van een muziekinstrument.

Al vanaf 2013 wordt er regelmatig een Aan de Slag gemaakt. Vrienden van de Stichting MoS kunnen oudere items aanvragen via info@muziekmethetjongekind.nl

La Mariposa - De Vlinder

Juli is een echte zomermaand en als het zomer is dan zien wij weer vlinders, misschien zelfs tijdens een van de zomercarnavals in ons land.
In het Zuid-Amerikaanse land Bolivia vieren de mensen in februari de 'Morenada'. Met veel dans en levendige muziek komen ze op straat en laten ze hun bijzonder mooie kleding zien. Een van de vrolijkste liedjes van dit uitbundige feest is La Mariposa en dat betekent 'vlinder' in het Spaans.

Introductie
Houd met de kinderen een gesprek over carnaval. Vertel ze daarna over het carnaval in Bolivia en laat ze de foto zien van de meisjes die als vlinder verkleed op straat lopen. Luister dan naar de vrolijke klanken van de panfluit: mp3

Zingen
Als we nog een keer het lied beluisteren dan kunnen we vast al zachtjes meezingen.

Rups-vlinderdans
Wij beginnen met een kort verhaal over de bijzondere transformatie van rups naar vlinders. Sommigen weten al meer hierover dan wij denken. Anderen zullen verbaasd kijken als ze horen dat elk vlindertje ooit een rups was. Zing het lied en dans met je handen.

1e regel:
Lalala..1e stop: Laat je hand als een rups over je been lopen tot je knie=stop.
Lalala..2e stop: de rups beweegt verder naar je voet=stop.
Herhaal de 1e regel met je andere hand en je andere been.

2e regel
Wakker worden: daarna 3x klappen.
Mooie vlinder: daarna 3x stampen.
Lailala...: maak met je handen een vlinder door je duimen tegen elkaar te doen. De vingers zijn de vleugeltjes die op de muziek gaan fladderen. Onze armen mogen ook meebewegen.
Herhaal de 2e regel.

Kringdans in het klaslokaal of op het schoolplein
Als projectafsluiting of tijdens een schoolfeest kunnen wij La Mariposa samen in een kring dansen. Dit kan zelfs met de hele school, zoals de kinderen in dit filmpje. Als het mooi weer is kan het echt heel gezellig zijn. Zie de youtube link:
Dansen op het schoolplein

1e regel
Lalala..1e stop: loop hand in hand in een kring en sta stil bij stop.
Lalala..2e stop: loop weer verder en sta stil bij stop.
Herhaal de 1e regel maar nu de andere kant op lopen.

2e regel
Wakker worden: stil staan en 3x klappen.
Mooie vlinder: stil staan en 3x stampen.
Lailala...: spreid je armen en vlieg als een vlinder een rondje om je eigen as.
Herhaal de 2e regel.

Verdieping : kennismaking met de panfluit
Je hoort in de opname van La Mariposa een panfluit meespelen. Laat de kinderen een panfluit zien of een illustratie daarvan. Bekijk samen hoe ze erop spelen.
Muziek uit de Andes: https://youtu.be/hs1FzKqE2nQ

Blaasorgeltje
Pak een fles en blaas over de rand. De kinderen proberen er ook zelf op te blazen. Een blaasorgeltje samenstellen van flessen, gevuld met verschillende hoeveelheden water, kan ook heel leerzaam zijn. Ze mogen zelf experimenteren met de stand van het water in de flessen. Hoe klinkt dezelfde fles met meer en met minder water erin? Lijkt het geluid op die van de panfluit? Het is een leuk spel en goed voor de gehoorontwikkeling.

Anna Kiss is MoS docent van Muziekschool Rootz in Delft. Ze geeft ook cursussen, workshops Muziek en dans voor basisscholen en de naschoolse opvang.
Meer info: 
Rootz muziekschool 


Tip: Sla de pdf en downloads van een "Aan de slag" op, zodat je deze later weer kunt terug vinden. Meestal staat het 1 jaar op de site.