Muziek met het Jonge Kind Muziek met het Jonge Kind

Muziek met het Jonge Kind

We willen bekendheid geven aan het belang van muziekeducatie voor het jonge kind (0-6 jaar)
en ouders en kinderen kennis laten maken met muziek.

Aan de Slag

Regelmatig zal op deze plek een tip worden gegeven om muzikaal aan de slag te gaan, variërend van een mooi stukje muziek of een liedje tot een muzikaal spelletje. Soms vergezeld van een knutseltip zoals het maken van een muziekinstrument.

Al vanaf 2013 wordt er regelmatig een Aan de Slag gemaakt. Vrienden van de Stichting MoS kunnen oudere items aanvragen via info@muziekmethetjongekind.nl

Het oranje-orkest

Het oranje gevoel komt weer naar boven borrelen, want het is bijna Koningsdag. Op die dag kun je overal muziek horen. Op de vrijmarkt spelen kinderen muziek om wat bij te verdienen en natuurlijk zijn er op straat de fanfares en andere orkesten te horen. Met dit lied kom je vast in de stemming.

Het oranje-orkest
Rombombombom zo gaat de grote trom.
Rettettettet zo schettert de trompet.
Tiereliere, tiereliere, we doen heel goed ons best.
Tiereliere, tiereliere, het oranje-orkest.

Muziek maken
Nodig: trommel(s), Kazoo('s), opname van het lied.

Trommel mee in de maat van het liedje of zing door een kazoo. Ben je met meer kinderen dan kun je 2 groepjes maken, een met trommels en een met kazoos. De trommels spelen mee met de 1e regel en de kazoos spelen mee bij de 2e regel. Bij de 3e en 4e regel speelt iedereen mee.
Bij de opname is er een tussenspel waarbij je meespeelt op de trommel of meeklapt op tel 1,2,3,4,5. Op tel 6,7,8 ben je stil. Dit kun je 4x doen of als je met meer bent kun je bij elke herhaling een kind meer mee laten trommelen of klappen.

Bewegen
Loop in een optocht achter elkaar aan, in de maat van de muziek en doe alsof je een trommel of trompet vasthoudt. Tijdens het tussenspel kun je stilstaan en marcheren op de plaats op tel 1,2,3,4,5 en stilstaan op tel 6,7,8.

Variaties
Het is ook leuk om met een vlaggetje in een optocht te lopen en het lied te zingen. Gebruik daarvoor de volgende tekstvariatie:
Tiereliere, tiereliere en zwaai maar met je vlag.
Tiereliere, tiereliere het is ko-nings-dag.

Zijn de oranje dagen voorbij dan kun je het lied ook gebruiken door er een circusorkest van te maken met de volgende tekstvariatie:
Tiereliere, tiereliere we doen heel goed ons best.
Tiereliere, tiereliere het cir-cusorkest.

Knutseltip
Maak met een wc-rolletje, keukenpapier en een elastiekje je eigen kazoo met deze handige link: http://thecsiprojectkids.com/toilet-paper-roll-kazoo/ 

Deze ‘Aan de slag’ is geschreven door Conny de Vries, Muziekdocent bij het UCK: Utrechts Centrum voor de Kunsten en schrijver van de muzikale prentenboeken Klavertje Koe en Klavertje Koe telt voor 2: www.klavertjekoe.nl

Bronvermelding
• mp3 het oranje orkest: Felice en Arthur van der Sande https://www.youtube.com/watch?v=iDJIs8CgBA8
• kleurplaat: Tineke Vlaming
• Het oranje-orkest: muziek en tekst Conny de Vries

 

Tip: Sla de pdf en downloads van een "Aan de slag" op, zodat je deze later weer kunt terug vinden. Meestal staat het 1 jaar op de site.