Muziek met het Jonge Kind Muziek met het Jonge Kind

Muziek met het Jonge Kind

We willen bekendheid geven aan het belang van muziekeducatie voor het jonge kind (0-6 jaar)
en ouders en kinderen kennis laten maken met muziek.

Aan de Slag

Regelmatig zal op deze plek een tip worden gegeven om muzikaal aan de slag te gaan, variërend van een mooi stukje muziek of een liedje tot een muzikaal spelletje. Soms vergezeld van een knutseltip zoals het maken van een muziekinstrument.

Al vanaf 2013 wordt er regelmatig een Aan de Slag gemaakt. Vrienden van de Stichting MoS kunnen oudere items aanvragen via info@muziekmethetjongekind.nl

Valentijnsdag

Vanaf 18 februari is er een nieuw muzikaal prentenboek te koop: “Klavertje Koe telt voor 2”. In dit boek staan 20 verse liedjes en liedje 14 is Valentijnsdag. 14 Februari geeft Stoere Stier een klavertje aan Klavertje Koe die ze vanaf dan altijd bij zich heeft. Zing mee en maak er een leuk dansend toneelspel bij. Veel liefdesgeluk!

Valentijnsdag                           

In de wei stond Stoere Stier
en hij zei: “Zeg, Klavertje kom eens hier.
Jij bent voor mij mijn grootste geluk.
Het geluk van een klavertje vier!”
Boe, boe, boe, boe.

In de wei stond Klavertje Koe
en ze zei: “Ik kom naar je toe.
Jij bent voor mij mijn grootste geluk.
Het geluk van een klavertje vier!”
Boe, boe, boe, boe.

Zij aan zij, wat een geluk.
Het geluk van een klavertje vier!
Boe, boe, boe, boe, boe, boe, boe, boe. 2x

Klik voor de muzieknotatie op de muzieknoten.

Zingen 
Nodig: het plaatje van een stier en koe en heel veel verschillende hartjes.

Praat met elkaar over verliefdheid. Laat daarna het lied horen en vraag wie er in dit liedje verliefd zijn op elkaar; Klavertje Koe en Stoere Stier. Wat zegt een koe? 

Hierboven staat een plaatje van Stoere Stier en Klavertje Koe. Als je Stoere Stier aanwijst mogen de jongens loeien en als je Klavertje Koe aanwijst mogen de meisjes. Je kunt een hele partituur maken door hartje achter elkaar te leggen die verschillen in grootte en dat geeft het volume verschil aan. Zo ontstaat er een 'loeivers koeienconcert' met afwisseling in hard en zacht. Je kunt ook vragen aan de kinderen om de verschillende hartjes in een volgorde te leggen. Ook de hoogte kan verschillen waardoor je soms hoog of laag gaat loeien.
Laat het lied nog een keer horen en zing mee met het boeboeboe… De eerste keer de jongens, de tweede keer de meisjes en de laatste twee keer allemaal.

Koeiendans in een ruim lokaal
Laat de jongens aan een kant van de ruimte staan en daar tegenover de meisjes. Bij het eerste couplet dansen alle jongens op de plaats en zingen ze mee met het boe-boe-boe-boe-boe. Bij het tweede couplet dansen alle meisjes naar de jongens toe en zingen ze mee bij het boe-boe-boe-boe-boe. Bij het slot dansen en zingen ze met elkaar. Na een paar keer oefenen zullen ze steeds meer mee gaan zingen.

Toneelspel
Nodig: een koe en een stier, een groen kartonnen vel.

Maak een Valentijnshoek in de klas met een groene wei van karton en zet er een koe en een stier in. Als je het liedje laat horen kunnen ze het verhaaltje uitspelen. Ook zonder het liedje kunnen ze een liefdesverhaaltje uitspelen met “boe-taal”. Versier de hoek met hartjes en klavertjes.

 

Voor nog meer spelideeën en een dierenmaskerknutsel: www.klavertjekoe.nl

Deze aan de slag is geschreven door Conny de Vries, docent Muziek bij het UCK en auteur en illustratrice van twee muzikale prentenboekjes “Klavertje Koe” en “Klavertje Koe telt voor 2”

Bronvermelding:

  • mp3 Valentijnsdag: www.klavertjekoe.nl
  • Valentijnsdag: liedje 14 uit Klavertje Koe telt voor 2, muziek en tekst Conny de Vries

Tip: Sla de pdf en downloads van een "Aan de slag" op, zodat je deze later weer kunt terug vinden. Meestal staat het 1 jaar op de site.