Muziek met het Jonge Kind Muziek met het Jonge Kind

Muziek met het Jonge Kind

We willen bekendheid geven aan het belang van muziekeducatie voor het jonge kind (0-6 jaar)
en ouders en kinderen kennis laten maken met muziek.

Aan de Slag

Regelmatig zal op deze plek een tip worden gegeven om muzikaal aan de slag te gaan, variërend van een mooi stukje muziek of een liedje tot een muzikaal spelletje. Soms vergezeld van een knutseltip zoals het maken van een muziekinstrument.

Al vanaf 2013 wordt er regelmatig een Aan de Slag gemaakt. Vrienden van de Stichting MoS kunnen oudere items aanvragen via info@muziekmethetjongekind.nl

5 Kikkers op een rij

Inmiddels zijn alle kikkers wel uit hun winterslaap gekomen en springen ze vrolijk rond op zoek naar lekkere vliegjes, bijtjes en mugjes.
Bij dit van oorsprong Engelse kinderlied (een zogenaamde ‘counting song’) zitten de kinderen als kikkers klaar om één voor één te springen en zijn zo spelenderwijs bezig met tellen.

Klankspel de bij
Nodig: een bij of maak van papier een bij. Kijk bij de links voor een knutselidee.

Laat nu de kinderen voor je staan en laat het bijtje omhoog en omlaag vliegen. De kinderen zoemen tijdens het vliegen mee en wanneer de bij omhoog en omlaag vliegt gaan ze met hun stem zoemend mee omhoog en omlaag. 
Soms stopt de bij even bij een bloem (ook simpel te maken van papier) en snoept ervan. Als de bij bij de bloem komt maak je zelf een snuivend geluid (even ruiken aan de bloem) en laat de kinderen dit nadoen. Vervolgens zeggen we samen ‘Mmmmmmm’ en eten dan wat van de bloem. Daarna vliegt de bij weer verder en begint het spel opnieuw. 
Het ruiken aan de bloem (rustig inademen) en ‘Mmmmm’ zeggen (langzaam uitademen) zijn goede ademoefeningen om goed te kunnen zingen.
Je kunt ook alle kinderen een bij geven en zelf op b.v. een klokkenspel stijgende en dalende melodielijnen laten horen. De kinderen laten op deze melodielijn de bijen omhoog en omlaag vliegen.

Nu mogen de bijtjes even uitrusten en gaan de kikkers kwaken.

Klankspel de kikker
Begin met een kort gesprekje over kikkers; hoe ziet een kikker eruit, wat eet een kikker, wat kan hij héél goed (springen) en wat zegt een kikker.

Nodig: handpop van een kikker waarvan de bek open en dicht kan of maak zelf een kikkerbek van groen papier, zie de link voor kikker knutselen. 
Laat de bek van de kikker open en dicht gaan. Wanneer de bek open is maken de kinderen een kwakend geluid en als de bek dicht is zijn ze stil. Speel met de lengte van het kwaken en de lengte van de stiltes. Ook kan je de kinderen zacht laten kwaken (de kikkerbek een klein beetje open) en hard laten kwaken (de kikkerbek heel ver open)
Laat ook de kinderen eens om de beurt de kikkerbek ‘bedienen’.

Spel en lied
Laat vijf kinderen naast elkaar in springhouding op de grond zitten en zing het lied ‘Vijf kikkers op een rij’. Bij ‘één springt er in de poel’ springt het eerste kind naar voren, de rest blijft nog zitten. 

Je zingt het lied nogmaals maar nu ‘Vier kikkers op een rij’ en zo door waarbij er elke keer bij ‘één springt er in de poel’ een kind naar voren springt tot er nog maar één kind over is (de laatste regel pas je dus ook steeds aan aan het resterende aantal kikkers)
Omdat één kind geen rij meer kan vormen mag dit laatste kind springen op een slag van de trommel na het lied (je zingt het lied dan niet nogmaals maar als de één na laatste kikker gesprongen is mag deze laatste daarna op de trommelslag springen)
Als alle kikkers weggesprongen zijn kan het spel opnieuw beginnen met 5 ‘nieuwe’ kikkers.
Natuurlijk kan je ook variëren met het aantal kikkers bij de eerste keer dat je het lied zingt, dus i.p.v. vijf kikkers kan je ook starten met meer of minder kikkers waarbij je natuurlijk de tekst aanpast.
Probeer of ze precies op het woord ‘spring’ kunnen springen (evt. geef je gelijk met het woord ‘spring’ een slag op de trommel)

Kikkerspel
Om de fijne motoriek te oefenen kan je het spel ook doen met een kikkerspel (zie afbeelding)

Elk kind krijgt een kikker, verder gaat het spel als boven maar i.p.v. zelf te springen laten ze de plastic springkikkers springen.
Als je genoeg van deze springkikkers hebt kan je ook elk kind een aantal kikkers geven en ze er elke keer aan het eind van het lied één laten wegspringen.

 

Dit muziekidee is geschreven door Christine Heijda
Muziek op Schoot docent/Docent Muziek aan de Basis
www.muziekmuizen.jouwweb.nl (muziekmuizen is ook te vinden op facebook)

Bronvermelding
-lied 5 kikkers op een rij: tekst Christine Heijda

 

Tip: Sla de pdf en downloads van een "Aan de slag" op, zodat je deze later weer kunt terug vinden. Meestal staat het 1 jaar op de site.