Muziek met het Jonge Kind Muziek met het Jonge Kind

Muziek met het Jonge Kind

We willen bekendheid geven aan het belang van muziekeducatie voor het jonge kind (0-6 jaar)
en ouders en kinderen kennis laten maken met muziek.

Hallo hallo hallo, ik ben Tatiana van der Heijde

Iedere Muziek op Schoot®les geven peuters bij het 'hallo-liedje' aan de allerliefste handpop een handje en vertellen hun naam. In deze rubriek komt nu de Muziek op Schootdocent zélf aan het woord: zo leren we allemaal heel veel Muziek op Schootdocenten kennen! Regelmatig komt er op onze website van Muziek met het Jonge Kind een interview met een van de vele Muziek op Schoot docenten die actief zijn in Nederland (en België). Daarna zal zij het ritmestokje overnemen en de volgende docent interviewen. 
Deze keer een interview met Tatiana van der Heijde

Hoe lang geef je al Muziek op Schootlessen?
Mijn naam is Tatiana en ik ben nu 2 jaar gediplomeerd docent Muziek op Schoot.
In november 2015, al tijdens de opleiding, ben ik met de eerste lessen begonnen in De Bilt. Vrij snel daarna ben ik naar Breda verhuisd en heb ik daar mijn eigen lespraktijk (muzieKanjers) opgebouwd. Ook geef ik nog steeds les in De Bilt. Tot voor kort had ik daar 2 kinderen in mijn les die er vanaf het allereerste begin bij waren, heel bijzonder!

Waarom ben je Muziek op Schoot lessen gaan geven?
Ik was al een tijdje op zoek naar een nieuwe uitdaging. Muziek maak ik al heel mijn leven en ook vrij fanatiek: ik heb in allerlei ensembles en orkesten gespeeld, maar wel altijd als vergevorderde amateur. Ook het lesgeven aan jonge kinderen beviel me goed – ik gaf hiervoor gymnastieklessen – en hier haalde ik veel plezier uit. Tijdens een loopbaancoachtraject heb ik alles op een rijtje gezet en eigenlijk kwam hier de hele logische stap uit om muziekles te gaan geven!

Doe je er ook nog andere werkzaamheden naast?
Ik heb vier vaste ochtenden met ouder-kind lessen Muziek op Schoot, daarnaast geef ik regelmatig workshops op kinderdagverblijven en maandelijks geef ik op zondagochtend les in een ruimte op de kinderboerderij. Ideaal als ouders eens een keer willen proberen wat het inhoudt!
Naast de ‘kleintjes’ geef ik ook steeds meer muzieklessen voor kleuters. Met deze doelgroep kun je echt weer een stap verder! En verder gaat er natuurlijk een hoop tijd zitten in de normale werkzaamheden: uitzoeken (nieuw) lesmateriaal, schoonmaak hiervan, ontwikkelen nieuwe lessen, administratie, PR etc.

Wat is het mooiste moment wat je ooit in je lessen hebt meegemaakt?
Wat ik altijd een mooi moment vind, is als aan het begin van de les sommige kinderen meteen enthousiast naar mijn handpop Kwekkie toe komen om hem een knuffel te geven. Of als een kindje dat mij nog niet zo goed kent, al wel op schoot komt om samen een schootspel/liedje te doen, echt een compliment! Of als ik klarinet ga spelen, er één dichterbij kruipt en met de handjes op mijn been met grote ogen naar me opkijkt en ademloos luistert, heerlijk toch!

Welk instrument zou je nog eens graag leren bespelen?
Mijn hoofdinstrument klarinet gebruik ik graag in de Muziek op Schoot lessen, net als de blokfluit. De ukelele bespeel ik nu een jaar of 2 en ik zou ook graag gitaar leren spelen! Vooral in de kleuterlessen lijkt me dit erg waardevol. Hetzelfde geldt eigenlijk voor piano: ik heb een basis van vroeger, maar ik doe het eigenlijk nooit meer. De melodica (blaaspianootje) heb ik sinds kort in huis, dus daar kan ik leuk op oefenen!

Wie ga jij hierna interviewen en waarom?
Hierna ga ik Judith Geevers interviewen. Zij heeft een jaar na mij de opleiding gedaan en ik heb haar leren kennen als een zeer ondernemende en actieve collega!

Heb je een website?
Ja: www.muzieKanjers.nl & www.facebook.com/muzieKanjers

Bedankt Tatiana voor het beantwoorden van de vragen!