Muziek met het Jonge Kind Muziek met het Jonge Kind

Muziek met het Jonge Kind

We willen bekendheid geven aan het belang van muziekeducatie voor het jonge kind (0-6 jaar)
en ouders en kinderen kennis laten maken met muziek.

Hallo, hallo hallo, ik ben Nienke Wieringa

Iedere Muziek op Schoot®les geven peuters bij het 'hallo-liedje' aan de allerliefste handpop een handje en vertellen hun naam. In deze rubriek komt nu de Muziek op Schootdocent zélf aan het woord: zo leren we allemaal heel veel Muziek op Schootdocenten kennen! Regelmatig komt er op onze website van Muziek met het Jonge Kind een interview met een van de vele Muziek op Schoot docenten die actief zijn in Nederland (en België). Daarna zal zij het ritmestokje overnemen en de volgende docent interviewen. 
Deze keer een interview met Nienke Wieringa

Waarom ben je Muziek op Schoot lessen gaan geven?
Sinds 2008 ben ik al werkzaam als muziektherapeut in het speciaal onderwijs met visueel beperkte -, maar ook ernstig meervoudig beperkte kinderen.
Wat mij altijd zo opvalt, is het verschil in muzikale ontwikkeling bij kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik vroeg me af hoe het zou zijn om kinderen les te geven die nóg jonger zouden zijn en of ik een verschil zou kunnen maken in de ontwikkeling van kinderen door van jongs af aan al veel met muziek bezig te zijn. Toen heb ik besloten om me in te schrijven voor de Muziek op Schoot docentenopleiding en inmiddels ben ik alweer ruim een jaar afgestudeerd.

Hoelang geef je al Muziek op Schootlessen?
Vorig jaar augustus ben ik met mijn eigen bedrijf ‘de vrolijke noot’ gestart en ben ik officieel begonnen met het geven van lessen. Tijdens de opleiding heb ik ook cursussen gegeven om ervaring op te doen.

Heb je een website?
Jazeker, www.devrolijkenootzutphen.nl. Deze website heb ik zo snel mogelijk zelf in elkaar gezet toen ik met de opleiding bezig was. Inmiddels is de website al flink bijgesteld en voldoet de website steeds maar aan mijn eigen wensen. Binnenkort komen alle cursussen voor komend cursusjaar er weer op te staan.

Heb je kinderen en heb je daarmee een Muziek op Schootcursus gedaan?
Ja, ik heb één zoon van inmiddels alweer bijna 13 jaar oud. Toen hij nog heel jong was, wist ik eigenlijk niet van het bestaan van Muziek op Schoot af. Daarom hebben we ook niet deelgenomen aan een cursus. Wel heb ik zelf veel met hem gezongen.

Wat vind je eigen kind ervan dat je Muziek op Schootlessen geeft?
Aan de ene kant vindt hij het leuk, aan de andere kant wordt hij af en toe helemaal gek van mij en mijn gezang ☺. Inmiddels heb ik al een aardige verzameling aan instrumenten en materialen die ik gebruik tijdens de lessen. Stijn vindt het wel interessant om te zien als ik weer wat moois aanschaf om in de lessen te gebruiken.

Vertel iets over een mooi moment uit een les?
Wat ik in het algemeen erg leuk en bijzonder vind om te zien is dat de kinderen, naarmate ze vaker lessen bij mij volgen, steeds meer zelf gaan meezingen in de les! Verder vind ik het erg leuk dat ik geregeld hoor van ouders, dat de kinderen het erg leuk vinden als ze weer naar ‘juf Nienke’ mogen. Daarnaast zijn de kinderen ook erg gek op mijn handpop ‘kikker’.

Welk instrument bespeel je?
Ik speel viool, gitaar en chrotta (een soort cello). Daarnaast speel ik ook af en toe piano en ukelele. 

Welk instrument zou je nog eens graag leren bespelen?
Sinds kort heb ik een dulcimer in huis. Dat wilde ik érg graag! Het is een instrument dat van oorsprong uit Amerika komt, uit de ‘Appalachen’. Ik heb al wat pogingen gedaan om er op te spelen, maar ben er nog niet heel ver mee. Verder zou ik ooit nog een ‘hang’ willen aanschaffen, dat vind ik zo’n gaaf instrument!!

Lijkt je handpop op jou?
Mijn handpop is groen en heet Kikker. Ik vind Kikker niet zo op mij lijken ☺. Wel is kikker bij de kinderen heel erg geliefd. Ze vinden het altijd heel fijn om Kikker weer te zien en knuffels en kusjes te geven. Ik geloof dat ik bij veel kinderen ook wel geliefd ben ☺.

Wie ga jij hierna interviewen en waarom?
Charlotte Thissen, we hebben samen de opleiding gedaan en ik vind haar een erg leuk en enthousiast mens. Daarnaast heeft ze al jaren ervaring in het werken met kinderen.


Hartelijk dank, Nienke, voor het beantwoorden van deze vragen.