Muziek met het Jonge Kind Muziek met het Jonge Kind

Muziek met het Jonge Kind

We willen bekendheid geven aan het belang van muziekeducatie voor het jonge kind (0-6 jaar)
en ouders en kinderen kennis laten maken met muziek.

Hallo hallo hallo, ik ben Myriame van Genuchten

Iedere Muziek op Schoot®les geven peuters bij het 'hallo-liedje' aan de allerliefste handpop een handje en vertellen hun naam. In deze rubriek komt nu de Muziek op Schootdocent zélf aan het woord: zo leren we allemaal heel veel Muziek op Schootdocenten kennen! Regelmatig komt er op onze website van Muziek met het Jonge Kind een interview met een van de vele Muziek op Schoot docenten die actief zijn in Nederland (en België). Daarna zal zij het ritmestokje overnemen en de volgende docent interviewen. 
Deze keer een interview met Myriame van Genuchten

Waarom ben je Muziek op Schoot lessen gaan geven?
Door mijn eigen kinderen heb ik mogen ervaren wat muziek voor iets moois kan zijn voor het hele jonge kind. Mijn oudste zoon was 1 jaar toen de applicatie-opleiding in Dordrecht kwam, de stad waar ik woon en werk! Daar wilde ik bij zijn! Het kon niet mooier.

Hoe lang geef je al Muziek op Schoot lessen?
Nu 22 jaar!

Wat is het meest bijzondere wat je ooit in je lessen hebt meegemaakt?
Op een klokkenspel speelde ik het liedje “Engeltje van goud”. De kinderen kwamen heel dicht bij me zitten en luisterden met aandacht, zonder aan het klokkenspel te komen. Dat was een heel bijzonder moment. Verder vind ik het zo mooi als ouders van hun kind genieten en samen met hun kind genieten.

Ben je zelf op jonge leeftijd met muziek in aanraking gekomen?
Mijn vader zong veel in een koor, maar ook thuis. Tijdens een autorit werd er altijd gezongen. Hij speelde ook blokfluit wat hij zichzelf had geleerd. Dat wilde ik ook! Er is een foto waarop ik als peuter al ‘blokfluitspelend’ door de kamer loop.

Als je terugkijkt naar jouw manier van werken in je eerste jaar en nu, is er dan wat veranderd?
In het begin hield ik me strak aan de voorbereiding en tijdsplanning. Nu voel ik me vrijer en ‘durf’ dingen te laten gebeuren; daar de tijd voor te nemen. Door de reactie van een kind of voorval kan er zomaar een ander lied me te binnen schieten wat ik dan ga zingen.

Welke knuffel gebruik je in de les en welk instrument gebruik je het liefste?
Als handpop bij het begroetingslied heb ik een beer.
Om liedjes te begeleiden speel ik het liefst op de piano. Ik ben nu ook accordeon en ukelele aan het leren omdat je daarmee wat mobieler bent. Voor de kinderen blijven de eigen gemaakte trommels favoriet!

Wat zijn volgens jou de belangrijkste elementen in de MoS les?
Affectiviteit, verwondering, genieten, herhaling.

Doe je er nog andere werkzaamheden naast?
Ik geef ook ‘Muziek voor kleuters’ en ‘Kleuter Kies een Instrument’. Daarnaast geef ik muzieklessen op basisscholen en verzorg ik muziekprojecten in het basisonderwijs. Regelmatig zijn er trainingen voor leerkrachten waar ik bij betrokken word.
Verder leid ik een kerkkoor, een seniorenkoor en het orkest Moesika voor mensen met een beperking.`
Een keer per jaar doe ik een concert voor Ukkepuk met de Dordtse Phil.

Wie ga jij hierna interviewen en waarom?
Annet KleinJan. Ze is, net als Annemarie van wie ik het stokje doorkreeg, een hele fijne collega met wie ik regelmatig ervaringen uitwissel.


Bedankt Myriame voor je antwoorden.